середа, 27 січня 2021 р.

Льюїс Керрол



#27січня 1832 року народився письменник зі світовою славою #ЛьюїсКеррол (справжнє ім`я  Чарльз Латвідж #Доджсон). Відомим його зробили книги «Аліса в Країні Див» та «Аліса в Задзеркаллі», які й сьогодні користуються великою популярністю серед дорослих і малих читачів. Але Льюїс Керрол ще був досвідченим математиком, поетом, винахідником, філософом і одним з перших фотографів.

🤓 До Вашої уваги декілька цікавих фактів з життя Льюїса Керрола: 

      ✍ у Льюїса Керролла була складне дитинство: він народився у великій родині священика, де крім нього росло ще 10 дітей. Хлопчик був шульгою й  батьки та вчителі перенавчали дитини досить суворими способами. За однією з версій, це спровокувало заїкання, все життя переслідувало письменника. Сам Доджсон стверджував, що заїкається лише серед дорослих, а серед дітей говорить зовсім чисто і вільно. Правда це чи ні, так і залишиться таємницею. 

      ✍  його справжнє ім'я – Чарльз Лютвідж Доджсон. Однак, за порадою видавця, автор вирішив використовувати псевдонім. Щоб створити нове літературне ім'я, він спочатку переклав Чарльз Доджсон на латинь, а отримані імена Карл і Людвік замінив іншими англійськими аналогами –Керрол і Льюїс. Таким чином, «Льюїс Керрол» - це пряме відсилання на справжнє ім’я письменника.

     ✍ Чарльз Доджсон  винайшов спосіб писати в непроглядній темряві. Як і багатьох інших творчих людей, блискучі думки часто відвідували Керролла вночі. Він прокидався, приголомшений несподіваною ідеєю, і судорожно шукав листок паперу і перо, щоб записати її. У ті часи ще не існувало електрики, і талановитому письменнику довелося б витратити надто багато часу на розпал лампи, тому він винайшов спосіб, що дозволяє писати в темряві. Прилад отримав назву ніктограф і являє собою картку з 16 квадратними отворами. Запис ведеться за допомогою крапок і тире. Сам Доджсон вважав свій винахід корисним не тільки для письменників, а й для сліпих, проте воно так і не отримало широкого поширення.

    ✍ Льюїс Керрол зобразив себе у вигляді  карикатурного птаха Додо. Доджсон вигадав свою історію про Алісу на прогулянці з дітьми декана університету, де він в той час викладав математику. Аліса Лідделл стала прототипом Аліси з країни чудес, її сестра Лорина Лідделл з’явилася в книзі під ім’ям Лорі, а себе Керрол зобразив у вигляді карикатурного і безглуздого Додо. Деякі дослідники наполягають, що своє ім’я птах отримав завдяки заїканню письменника: через це мовного дефекту він часто був змушений представлятися як «До-До-Доджсон», проте ніяких доказів цієї теорії досі не знайдено.

   ✍  він написав #11книг з матричної та лінійної алгебри, теорії ймовірностей, геометрії Евкліда і математичної логіки. 

    ✍ Доджсон захопився фотографією у 20 років і за своє життя створив понад  3000 фотографій. Серед його моделей не тільки друзі та родичі, а й відомі люди його часу на кшталт лорда Теннісона. Керрол з однаковою пристрастю фотографував як живих людей, так і пейзажі, скелети, статуї, ляльок, картини і багато іншого, що оточувало його в повсякденному житті. Він мав свою студію і навіть деякий час думав присвятити своє життя фотографії.

Посилання на першоджерело 📘

Немає коментарів:

Дописати коментар