неділя, 7 лютого 2021 р.

Чарльз Дікенс

 

#7лютого 1812 року народився #ЧарльзДікенс  - справжній майстр прози за чисельністю унікальних персонажів та яскраве відтворення суспільства його часів. Дікенс часто писав свої твори частинами, завдаючи певний ритм, в якому сюжет був розбитий на незалежні епізоди із розв’язкою на початку кожної нової частини, − свого роду «#літературнийсеріал», − це підігрівало інтерес читачів. Твори Дікенса ніколи не припиняли видаватися, пронизані дотепністю, вони звичайно мали вплив на оригінальність національного характеру, що зветься у світі як «#англійськийгумор».  Його перу належать відомі з дитинства «Пригоди Олівера Твіста», він вигадав скнару Скруджа в «Різдвяній пісні», написав «Великі надії», «Повість про два міста», про «Девіда Коперфільда» …

   🤓   А Ви знали, що .....
    ✍ батька Чарльза Дікенса ув`язнили за борги, й 12-річний Чарльз був змушений працювати на заводі, щоб допомогти родині, тому й не закінчив початкової школи
    ✍ він був дуже забобонною людиною: до всього торкався тричі – на вдачу, вважав п’ятницю щасливим днем, а в день виходу останньої частини чергового роману неодмінно їхав з Лондона… Чарльз Дікенс  завжди писав, сидячи обличчям на північ й кожні 50 рядків написаного запивав ковтком гарячої води.

     ✍ критики того часу  говорили, що йому, як автору багатьох відомих романiв, ніколи не увійти до числа кращих письменників англійської літератури. Навіть сам #ОскарУайльд не сприймав серйозно його твори, хоча Чарльз Дікенс був одним з  найпопулярніших  англомовних письменників  ще за життя, його книги залюбки читали й бідні, й багаті.
      ✍    Чарльз Дікенс співчував юним куртизанкам, розуміючи, що вони пішли на таку пекельну роботу через бідність та безгрошів’я. Тому літератор заснував реабілітаційний центр  – “Уранія Котедж”, де кандидаток навчали читати, письму та хатнім обов`язкам, що мало допомогти їм знову інтегруватися у суспільство. З 1847 по 1859 рік через котедж пройшло понад 100 жінок. 
     ✍ у Дікенса була #домашнятварина – ворон на ім`я Гріп. Після смерті птаха у 1841 році, Чарльз зробив з нього опудало. 
      ✍ у Дікенса незвичне прізвище. Слово Dickens використовується в англійських вигуках на кшталт #WhattheDickens! як евфемізм чорта, дідька, біса. Фразу What the Dickens! можна перекласти українською як: «Якого дідька!».
       ✍ іноді Дікенс використовував #псевдонімБоз. Так жартома називали молодшого брата письменника Оґаста на честь героя популярного тоді роману «Вікарій Вейксфілда» Олівера Ґолдсміта, Мойсея. Вимовлене в ніс Moses, звучить майже, як Boses 
       ✍  Дікенс активно цікавився паранормальними явищами й навіть був пов'язаний з відомою лондонською слідчою групою "The Ghost Club". Група розглядала справи, які на той момент вважалися надприродними. 
     ✍   щодо оцінки  творчої спадщини Дікенса було проведено дослідження, яке  мало встановити, скільки б принесла Британії творчість письменника, якби Дікенс був торговою маркою. За оцінками фахівців консалтингової фірми під назвою «Interbrand», Чарльз Діккенс зміг би приносити країнi щорічно понад 400 мільйонів доларів США.
       ✍ #Андерсен був хорошим другом Дікенса, і у 1857 році гостював у письменника п'ять тижнів. Після того, як Ганс поїхав, Чарльз написав на дзеркалі в кімнаті для гостей! Ганс Андерсен спав у цій кімнаті протягом п'яти тижнів, які, здавалося, тривали століття!".
      ✍ дуже високо оцінював творчість Дікенса #Достоєвський, називаючи його неперевершеним майстром «мистецтва зображення сучасної, поточної дійсності».

Немає коментарів:

Дописати коментар