середа, 31 березня 2021 р.

Микола Васильович Гоголь

 



В історії світової культури є безсмертні імена. До них належить ім’я геніального українського прозаїка, драматурга, критика і публіциста Миколи Васильовича #Гоголя, який народився #1квітня 1809 р. 
      Микола Васильович відкрив світові Україну, створивши привабливий поетичний образ рідного краю, з небувалою художньою силою розкрив його самобутній характер, моральну чистоту, героїчну історію, лад родинних взаємин, відчуття краси, любов до природи, почуття гумору. 
   🤓  Сьогодні ми пропонуємо вам згадати найцікавіші факти про Миколу Васильовича: 
  ✔ #МиколаГоголь пристрасно захоплювався все, що потрапляло в його поле зору. Історія рідної України була для нього одним з улюблених досліджень і захоплень. Саме ці дослідження посунули його на написання епічної повісті "#ТарасБульба". Вона була вперше опублікована в збірнику "#Миргород" у 1835 році, один екземпляр цього журналу Гоголь особисто вручив в руки панові Уварову - міністрові народної освіти, для того, щоб той підніс його імператорові Миколі I. 
    ✔ Микола Васильович в житті був вкрай сором'язливий. Як тільки у компанії з’являвся незнайомець, він зникав з кімнати. Він уникав публічності й знищив усі документи та листи, які могли б розповісти про нього, більше ніж він дозволив би.
    ✔ Гоголь мав пристрасть до рукоділля. В’зав на спицях шарфи, шив сестрам сукні, ткав пояси, до літа шив собі шийні хустки. А ще Микола Васильович любив готувати і пригощати друзів варениками й галушками. 
   ✔   Однією з численних примх письменника була пристрасть до катання хлібних кульок. Поет і перекладач #МиколаБерг згадував: “Гоголь або ходив по кімнаті, з кутка в куток, або сидів і щось писав, катаючи кульки з білого хліба, про які говорив друзям, що вони допомагають вирішенню найскладніших і найважчих завдань.
   ✔  Гоголь соромився свого носа. На всіх портретах Гоголя його ніс виглядає по-різному - так, з допомогою художників, письменник намагався заплутати майбутніх біографів.
   ✔ Письменник обожнював мініатюрні видання. Не люблячи й не знаючи математики, він виписав математичну енциклопедію тільки тому, що вона була видана у форматі 10,5 × 7,5 см.
   ✔ Гоголь дуже боявся грози. За словами сучасників, негода погано діяла на його слабкі нерви.
  ✔ Що сталося в ніч на 12 лютого 1852 року, достеменно не знає ніхто. Біографи, спільними титанічними зусиллями намагалися буквально по хвилинах відновити події тієї ночі, але абсолютно точно відомо тільки те, що до трьох годин ночі Гоголь ревно молився. Потім він узяв свій портфель, дістав з нього якісь аркуші паперу, а все, що залишилося, наказав негайно спалити. Після чого перехрестився і, повернувшись в ліжко, нестримно ридав до ранку. Традиційно заведено вважати, що в ту ніч Гоголь спалив другий том "#Мертвихдуш", але деякі біографи та історики впевнені в тому, що це далеко від істини, яку вже навряд чи хтось дізнається.
  ✔   За 7 років до смерті письменник в заповіті попереджав: "Заповідаю тіла мого не ховати до тих пір, поки не здаються явні ознаки розкладання. Це потім стало причиною численних містичних припущень, нібито насправді письменника поховали в стані летаргічного сну. Але згідно з документами НКВС, які збереглися, це не так. При перепохованні Гоголя, в 1931 році, в його труні був виявлений скелет із повернутим набік черепом. За спогадами сучасників Гоголя, до власної смерті письменник ставився спокійно, ніби був готовий до неї. 




Немає коментарів:

Дописати коментар