понеділок, 7 лютого 2022 р.

210 років від дня народження видатного англійського романіста Чарльза Дікенса

 


7лютого  виповнюється 210 років від дня народження видатного англійського романіста – #ЧарльзДікенс, який вважається класиком світової літератури та справжнім майстром прози за чисельністю унікальних персонажів та яскравим відтворення суспільства його часів. 
     Дікенс часто писав свої твори частинами, завдаючи певний ритм, в якому сюжет був розбитий на незалежні епізоди із розв’язкою на початку кожної нової частини, − свого роду «#літературнийсеріал», − це підігрівало інтерес читачів.  
     Його перу належать відомі з дитинства «Пригоди Олівера Твіста», він вигадав скнару Скруджа в «Різдвяній пісні», написав «Великі надії», «Повість про два міста», про «Девіда Коперфільда» …
 А Ви знали, що .....
    ✍ батька Чарльза Дікенса ув`язнили за борги, й 12-річний Чарльз був змушений працювати на заводі, щоб допомогти родині, тому й не закінчив початкової школи
    ✍ він був дуже забобонною людиною: до всього торкався тричі – на вдачу, вважав п’ятницю щасливим днем, а в день виходу останньої частини чергового роману неодмінно їхав з Лондона… Чарльз Дікенс завжди писав, сидячи обличчям на північ й кожні 50 рядків написаного запивав ковтком гарячої води.
    ✍ критики того часу говорили, що йому, як автору багатьох відомих романiв, ніколи не увійти до числа кращих письменників англійської літератури. Навіть сам #ОскарУайльд не сприймав серйозно його твори.
     ✍ у Дікенса була #домашнятварина – ворон на ім`я Гріп. Після смерті птаха у 1841 році, Чарльз зробив з нього опудало. 
 Дікенс активно цікавився паранормальними явищами й навіть був пов'язаний з відомою лондонською слідчою групою "The Ghost Club". Група розглядала справи, які на той момент вважалися надприродними. 
    ✍ щодо оцінки творчої спадщини Дікенса було проведено дослідження, яке мало встановити, скільки б принесла Британії творчість письменника, якби Дікенс був торговою маркою. За оцінками фахівців консалтингової фірми під назвою «Interbrand», Чарльз Діккенс зміг би приносити країнi щорічно понад 400 мільйонів доларів США.
     ✍ #Андерсен був хорошим другом Дікенса, і у 1857 році гостював у письменника п'ять тижнів. Після того, як Ганс поїхав, Чарльз написав на дзеркалі в кімнаті для гостей! Ганс Андерсен спав у цій кімнаті протягом п'яти тижнів, які, здавалося, тривали століття!"

Покликання на першоджерело

Немає коментарів:

Дописати коментар