вівторок, 21 грудня 2021 р.

21 грудня народився Генріх Белль

 


#21грудня народився #ГенріхБелль  - однин із найзначніших й відомих письменників Німеччини, який яскраво відобразився на тлі повоєнної німецької літератури, а в  1972 році за його чесність й непідкупність йому була присуджена #Нобелівськапремія з літератури. Ця найвища нагорода стала вдячністю для уродженця Кельна за його вміння бути послідовним сучасником, якому в своїх творах вдалося дослідити духовні руйнації та надії маленької людини, а також висловити протест проти влади, зарозумілості й запущеного почуття історичної провини. До речі, Генріх Белль став  першим німецьким письменником, який отримав Нобелівську премію після Другої Світової війни. 
У своїх романах, оповіданнях, п'єсах та есе, що склали майже сорок томів, Генріх Белль зобразив іноді в сатиричній формі – Німеччину під час війни та в післявоєнний період. Як писав англійський критик і літературознавець У. Е. Йуилл, "Белль завжди був письменником великого масштабу, стурбованим долею як цілого покоління німців, так і окремої особистості, змушеної жити в колосальних сучасних міських мурашниках". 
На думку американського вченого Теодора Ціолковського, "Белль є одним з небагатьох післявоєнних німецьких письменників, які створили те, що вірніше всього назвати… уніфікованим, вигаданим світом, живиться постійною моральною проповіддю". Порівнюючи #Кельн Белля з Йокнапатофою Вільяма Фолкнера, Ціолковський також зауважує: "Белль не тільки наніс на літературну карту Німеччини ще одну область, яку слід визнати його виключною власністю, але і створив собі репутацію провідного побутописання Німеччини середини нашого століття".

Покликання на першоджерело 


Немає коментарів:

Дописати коментар