пʼятниця, 9 квітня 2021 р.

Шарль П'єр Бодлер

 

Cьогодні, 9 квітня,  День народження Шарля П'єра Бодле́ра, фр. Charles Pierre Baudelaire (1821-1867), неординарного французького поета, літературного критика та перекладача, одного з найвпливовіших представників французької літератури XIX століття!
Його батько, Франсуа Бодлер, походив з селян, який в епоху Наполеона став сенатором. Коли народився маленький Шарль - йому виповнилося 62 роки, а дружині було всього 27 років.
З 1843 року Бодлер  працював в літературних журналах, передусім як автор оглядів і рецензій про культурно-мистецьке життя  Парижа. 
Був знайомий з відомими Оноре де Бальзаком, Жераром де Нервалем, Теофілем Готьє, Сент-Бевом, Віктором Гюго і П'єром Дюпоном!

В 1845 році відбувся його літературний дебют: у журналі «Художник» (Artiste) було  опубліковано сонет «Дамі креолці» (A une dame creole), складений ще в період перебування Бодлера на Маврикії. Саме в цей час Бодлер написав есе про художній салон 1845 року - «Салон 1845 року»( Le salon dе 1845).  З того моменту  поет став одним з головних літературних і художніх критиків свого часу!
У 1857 році вийшла  скандальна поетична збірка «Квіти зла», яка шокувала  публіку настільки, що цензори оштрафували Бодлера і змусили прибрати зі збірки шість найбільш «непристойних» віршів! Заборона на їх публікацію був знята лише в 1949 році!
Бодлерові подобалося шокувати паризьке товариство своїми витівками. Він розгулював вулицями то в оксамитовому камзолі, то в чорному фраці з циліндром, то у простій сорочці паризького робітника. Навіть якось  пофарбував волосся в зелений колір!
Активно займався дослідженнями творчості майстра жахів - Едгара По ! 
 В 1860 році світ побачила збірка художньо-філософських есе «Штучні раї» (Paradis artificiels). В ній Бодлер досліджує проблему впливу на людину збуджувальних засобів: вина, гашишу й опіуму. Що цікаво, вихваляючи вино, він засудив використання наркотичних речовин.
 На  думку Бодлера, художник від природи вже обдарований  багатою поетичною уявою і не має потреби в штучному створенні образів.
В 1861 року вийшло друге видання «Квітів Зла», останнє прижиттєве видання поета, до складу якого включено тридцять п'ять нових віршів!









Немає коментарів:

Дописати коментар