понеділок, 1 листопада 2021 р.

165 років від дня народження Джорджа Бернарда Шоу

 

В цьому році свій 165-річний ювілей святкує Джордж Бернард Шоу (англ. George Bernard Shaw) (26 липня 1856 — 2 листопада 1950) —талановитий ірландський драматург, публіцист і критик, родом з Дубліна!
Шоу сміливо можна назвати одним із реформаторів театрального мистецтва XX ст. і другим за популярністю драматургом в англійському театрі після Шекспіра!
 Бернард Шоу володів витонченим англійським гумором і неперевершеною  манерою жартувати. Ця манера, за його словами, полягала в тому, щоб говорити правду.
  З дитячих років кращими друзями маленького Бернарда були книги! А улюбленими письменниками – Шекспір та Діккенс!
 Але, парадокс: він змінив чотири школи і всюди відставав за програмою. 
У своїх п'єсах він руйнував всі традиційні уявлення про театр, виступав як блискучий майстер інтелектуальної драми-дискусії!
За своє довге творче життя Бернард Шоу написав шістдесят три п'єси, а також романи, критичні твори і есе.
 Його п'єси «Кандіда», «Обранець долі», «Учень диявола», «Будинок, де розбиваються серця», «Свята Іоанна», «Візок з яблуками» та ін. назавжди  здобули популярність і любов читачів!  
Безперечним внеском до золотої скарбниці драматургії стала комедія Шоу «Пігмаліон», яка  мала шалений успіх!
У 1925 р.  Бернарду Шоу – нобелівський лауреат з літератури !
 Будучи принциповим противником всіляких премій, Шоу відмовився від грошової частини  премії – на ці гроші було засновано англо-шведський літературний фонд для перекладачів.
В 1938 році Шоу отримав премію «Оскар» за  сценарій до фільму «Пігмаліон»!
Шоу вів активний спосіб життя - захоплювався боксом і навіть виступав на всіляких змаганнях, катався на ковзанах та велосипеді, водив авто - і часто ламав кінцівки.
Цікавий факт для сучасників: письменник був активним вегетаріанцем  і дожив до 94 років!
 У 70 років на питання: «Як ви себе почуваєте?» він відповів: «Прекрасно, тільки мені докучають лікарі, стверджуючи, що я помру, якщо не буду їсти м'ясо». 
У 90 років на те ж питання він відповідав: «Прекрасно, більше мене ніхто не турбує: ті лікарі, які мене лякали, що я не зможу прожити без м'яса, вже померли»!
Покликання на першоджерело 



Немає коментарів:

Дописати коментар