четвер, 9 травня 2019 р.

День пам'яті і примирення


22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення. У зв’язку з цим було визначен державам-членам ООН, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, щороку відзначати один або два дні як данину пам’яті всіх жертв Другої світової війни. Україна обрала європейський шлях розвитку, що передбачає і прийняття європейських моральних і культурних цінностей, у тому числі у вшануванні пам’яті про жертв воєн і конфліктів. Указом президента України в нашій державі встановлюється День пам’яті та примирення, який повинен відзначатися щороку 8 травня, 9 травня – День перемоги над нацизмом у Європі. 
 Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і часами вбивати інших українців. Поруч із тим, слід наголосити на внеску саме українців у розгром нацизму і згадати як про солдат Радянської армії (понад 6 млн) та вояків УПА (понад 100 тис.), так і про тих українців і вихідців з України, які перебували у військових з’єднаннях інших держав: Польщі (120 тис. у 1939 р.), США (до 80 тис. у 1945 р.), Канади (до 45 тис. у 1945 р.), Франції (до 5 тис. у 1940 році). З різних причин українці воювали і по інший бік: у військах Німеччини (від 600 осіб у 1939 році до 250 тис. у 1941-45 рр.), Румунії (24 тис.), Угорщини (до 20 тис.), Словаччини (до 2 тис.), Хорватії (1,5 тис.).

З  2014 року червоний мак став символом пам’яті жертв Другої світової війни. Автором символу є  наш земляк  харківський дизайнер Сергій Мішакін. Подивіться і ви на його зображення мака: з одного боку це квітка маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни.
У Другій світовій війні загинуло близько 10 млн. українців. Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні. Війна нагадує про себе тисячами обелісків і братських могил. Вони святиня нашої  пам`яті.













 















Немає коментарів:

Дописати коментар